Zyra e Kryeministrit

Govor premijera Kurtija na 103. sednici Vlade

28 oktobra, 2022

Priština, 28 oktobar 2022

Govor premijera Republike Kosovo Albina Kurtija na otvaranju 103. sednice Vlade Republike Kosovo:

Poštovani Vladin kabinet,
Poštovani građani Republike,

Dobrodošli na drugu sednicu ove nedelje, 103. po redu Vlade Republike Kosovo, na kojoj ćemo razmotriti veoma važna pitanjem, Nacrta zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za godinu. 2023 godinu.

Prošla godina je bila najuspešnija godina u istoriji naše države po prihodima i privrednom rastu. U ovoj godini, uprkos globalnim izazovima i krizama, nastavljen je pozitivan trend i omogućene je nam konsolidacia javnih finansija. Ovo nas stavlja na dobru putanju i za narednu fiskalnu godinu, a kao rezultat imamo veoma pozitivnu projekciju Ministarstva finansija, rada i transfera.

Budžet za 2023. biće 3 milijarde i 212 miliona evra, dok će prihodi budžeta dostići vrednost od 2 milijarde i 884 miliona evra. U kategoriju „Plate i zarade” izdvojili smo 745 miliona evra, u kategoriju „Robe i usluge” 493 miliona evra, u „Subvencije i transferi” milijardu i 98 miliona evra i u „Kapitalni troškovi ” 811 miliona evra.

Što se tiče konkretnih projekata, odnosno onih koji odražavaju program naše vlade:

Dodali smo 240 novih radnih mesta za inspektorate. To znači više inspektora rada koji će štititi prava radnika, više zdravstvenih inspektora da obezbede kvalitet usluga, više tržišnih inspektora da obezbede zaštitu potrošača i više poreskih inspektora da obezbede naplatu poreza koji omogućavaju pružanje boljih javnih usluga.

Zdravstvo, obrazovanje, odbrana i poljoprivreda i dalje su naš prioritet.

Za zdravstveni sektor na centralnom i lokalnom nivou izdvojili smo 296 miliona evra. Od toga, 60 miliona evra je za esencijalne lekove, kako bi bolnice i centri porodične medicine bili dobro opremljeni za pružanje usluga građanima. Takođe smo pridali značaj izgradnji zdravstvene infrastrukture, povećavajući odgovarajući budžet. Povećanje budžeta za zdravstvenu infrastrukturu pratili smo povećanjem broja medicinskog osoblja, gde smo dodali 400 pozicija: 100 na centralnom i 300 na lokalnom nivou.

U skladu sa našim obećanjem za rani razvoj dece, nastavili smo budžetsku stavku za izgradnju obdaništa , za šta smo za ovu godinu predvideli izgradnju 11 obdaništa . Isto kao i u zdravstvu, pratili smo ulaganja u infrastrukturu sa povećanjem ljudskih kapaciteta. Dodali smo 243 nova radna mesta kako bi sve do sada izgrađena obdaništa bila u funkciji, a ispunili smo i obećanje za 500 asistenata za decu sa smetnjama u razvoju.

I u vreme kada međunarodne cene hrane nastavljaju da rastu, pored dodatne podrške koju smo dali našim poljoprivrednicima u 2022. godini, za 2023. je nastavljeno povećanje budžeta, koji je po prvi put dostigao cifru od 87 miliona evra, što uz podršku stranih fondova očekujemo da premašimo vrednost od 100 miliona evra, što je i naše obećanje.

Podrška u sektoru bezbednosti i odbrane u sadašnjem kontekstu postaje još važnija. Zbog toga smo dodali 300 novih radnih mesta za policiju, a povećali smo budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku.

Pokrenuli smo naknade za porodilje i decu koje smo obećavali u vreme kada su svi bili skeptični da se mogu ostvariti, ali 2023. godine ispunjavamo obećanje tako što ćemo u šemu uključiti svu decu do 16 godina. A za ovu namenu izdvojili smo budžet u iznosu od 60 miliona evra.

Povratak državnih carinskih terminala je takođe bilo jedno od naših obećanja, čiju smo realizaciju započeli prošle godine otvaranjem državnog carinskog terminala u Mitrovici u prostorijama JP Trepča, a ove godine i državnom carinskim terminalom u Draču i Podujevu. Na ovaj način nastavićemo sa terminalom na prištinskom aerodromu i u Vrbnici, kao i sa drugim terminalima za čiju smo funkcionisanje izdvojili 6 miliona evra.

Planirali smo budžet za završetak puteva koji su već u toku nekoliko godina, kao i budžet za početak proširenja puta Priština-Peć, kao i izgradnju puta Prizren-Tetovo.

Za pristupačno stanovanje, sada kada smo završili studiju izvodljivosti, predvideli smo početak radova za narednu godinu, a istovremeno smo pokrenuli procedure za obezbeđivanje potrebnih sredstava od međunarodnih finansijskih institucija.

Takođe, nastavićemo da podržavamo javna preduzeća u njihovom povratku u profitabilne , kako bi ona postala doprinosioci ekonomskog razvoja, zbog čega smo ponovo izdvojili 40 miliona evra za ulaganja u ova preduzeća.
Za državne rezerve smo izdvojili dodatnih 15 miliona evra za 2023. godinu za nastavak njihove dopune, nakon izdvajanja 10 miliona evra za ovu godinu.

I sada uz podršku Evropske unije koju smo juče dobili, imaćemo još 75 miliona evra koji će otići za podršku građanima da prevaziđu energetsku krizu. Ovo je dodatak brojnim projektima u energetskom sektoru koji će uskoro početi, kao što su proširenje centralnog grejanja, solarni park u KEK-u i baterije sa MCC.

U spoljnoj politici fokus budžetskih ulaganja ove godine biće na javnoj diplomatiji, ekonomskoj diplomatiji i iseljeništvu.

Postoji i mnogo drugih projekata i inicijativa koje su u ovom budžetu, ali ima i mnogo izazova. Međutim, zajedno, kroz realizaciju Programa Vlade, i adekvatno izvršenje ovog budžeta, trebalo bi da olakšamo život građanima, da razvijamo privredu, povećamo zaposlenost.

Sada pozivam i ministra Muratija, ministra finansija, rada i transfera, da nam da druge detalje o Nacrtu zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2023. godinu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×