Zyra e Kryeministrit

102. sednica Vlade

26 oktobra, 2022

Priština, 26. oktobar 2022

Vlada Kosova je održala redovnu sednicu na kojoj:

Je izvršena izmena i dopuna Zakonodavnog programa Vlade Republike Kosovo za 2022. godinu. Prema izmenama Zakonodavnog programa, dodaju se Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o ispitu državne mature, dok menja se rok usvajanja od Vlade za Nacrt zakona o službi u inostranstvu; Nacrt zakona o državnom protokolu; i Nacrt zakona o dijaspori.

Usvojena su tri nacrta zakona:

– Nacrt zakona o sudskim veštacima, koji utvrđuje uslove i postupke za licenciranje veštaka, subjekti koji izvršavaju veštačenje, njihova prava i obaveze, uključivanje i otplata subjekata koji izvršavaju veštačenje u registar i načini njihovog angažmana.
– Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o zaštiti potrošača, koji ima za cilj usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske unije i da učini još sprovodljivim Zakon o zaštiti potrošača.
– Nacrt zakona o uravnoteženom regionalnom razvoju, koji je u skladu sa evropskim zakonodavstvom i utvrđuje osnovne principe upravljanja regionalnim razvojem. Nacrt zakona utvrđuje i orijentacije, odgovornosti institucija, finansijske institucije i pravila o uravnoteženom regionalnom razvoju u Republici Kosovo.

Osnovan je Organizacioni savet za obeležavanje stodesete godišnjice proglašenja nezavisnosti Albanije u ovom sastavu:

1. Ministar kulture, omladine i sporta, predsedavajući;
2. Koordinator Međuvladinog koordinacionog sekretarijata; zamenik predsedavajućeg;
3. Ministarka inostranih poslova i dijaspore, članica;
4. Predstavnik, Kancelarija premijera, član;
5. Ministar odbrane, član;
6. Ministar unutrašnjih poslova, član i
7. Ministar administracije i lokalne samouprave; član.

Prema usvojenoj odluci, pozivaju se da dostave po jednog predstavnika i:

8. Predstavnik, Kancelarija predsednice, član;
9. Predstavnik, Skupština Republike Kosova, član;
10. Predstavnik, Državni protokol, član; i
11. Predstavnik, Međuvladin koordinacioni sekretarijat, član.

Mandat je nastavljen za pet godina g. Martin Halilaj, istražitelj železničkih nesreća u okviru Komisije za istragu vazduhoplovnih nesreća i incidenata pod nadzorom Komisije za istragu vazduhoplovnih nesreća i incidenata.
Izvršena je izmena i dopuna Odluke Vlade br. 02/85.

Izdvojena su budžetska sredstva u iznosu od četiri miliona dvesta hiljada i sto (4,200,100.00) evra za kupovinu lekova sa esencijalne liste prema zahtevu Bolničke i univerzitetske kliničke službe Kosova.

Izvršena je izmena i dopuna Odluke br. 31/99 dana 30. septembra 2022. o dodatnim merama Paketa za ekonomski preporod za suočavanje sa inflacijom.

Izdvojena su budžetska sredstva u iznosu od devedeset dve hiljade (92,000.00) evra za subvencionisanje Samita Zapadnog Balkana organizovanog od „The Economist“, koji se tokom ove sedmice odvijao u našoj zemlji. Ovaj Samit doprinosi promovisanju naše države i stvaranju platforme za razmenu iskustava aktera politike, ekonomije i trgovine.

Usvojena je Nacionalna strategija i akcioni plan za upravljanje i kontrolu pasa sa i bez vlasnika u Republici Kosovo za godine 2022-2028, koja namerava regulisanje i finansiranje upravljanje mehanizmima za kontrolu pasa sa i bez vlasnika u našoj zemlji. Strategija utvrđuje i koordinisanje institucija centralnog i lokalnog nivoa odgovornih za njeno sprovođenje.

Takođe, usvojen je i Akcioni plan 2022-2023 za sprovođenje Nacionalne strategije Republike Kosovo za sprečavanje i borbu protiv neformalne ekonomije, pranja novca, finansiranja terorizma i finansijskih zločina 2019-2023. Plan navodi ciljeve, aktivnosti i njihovo finansiranje tokom sprovođenja u određenom vremenskom periodu.

Usvojen je zahtev Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja za transfer sredstava u iznosu od trista devedeset devet hiljada i dvesta dvadeset i pet (399,225.00) evra, za transfere do 25% negativno uticane raspodele, u okviru kategorije troškova “Subvencije i transferi”.

Usvojena su tri koncept dokumenta:
– Koncept-dokument o oblasti upravljanja javnim finansijama koji će omogućiti poboljšanje upravljanja javnim finansijama i koji preporučuje izradu novog Zakona o upravljanju javnim finansijama.
– Koncept-dokument o poslovnim društvima koji će obezbediti viši nivo pružanja usluga prema poslovnim društvima i koji preporučuje dopunu i izmenu Zakona o poslovnim društvima.

– Koncept dokument o inspekciji u oblasti životne sredine, voda, prirode, prostornog planiranja, izgradnje i stanovanja, koji namerava postavljanje kriterijuma za nadzor inspekcija životne sredine, proces koji je prioritet Vlade utvrđen i Operativnim Strateškim planom 2021-2025.

Vladin kabinet je informisan od Ministra Administracije lokalne samouprave u vezi sa Koncept-dokumentom o lokalnim izborima u Republici Kosovo. Radna grupa je napravila odgovarajuće analiziranje i preporuke za regulisanje oblasti, dok je Skupština Kosova osnivala ad-hoc komisiju o izbornoj reformi na Kosovu, koja će se prostirati i na lokalni nivo upravljanja. Polazeći od ove situacije, Koncept dokument se predstavlja u Vladi samo za informaciju, dok će se isti dostaviti u ad-hoc komisiju Skupštine sa ciljem pomoći tretiranja problema identifikovanih za izborni proces na lokalnom nivou.

Usvojena je odluka daljeg razmatranja za eksproprijaciju nepokretnih imovina u Livadici opštine Podujevo, koje su zahvaćene od izgradnje Industrijske ekonomske zone u ovoj opštini.

I kao poslednja tačka dnevnog reda, usvojena je inicijativa za pregovore o Sporazumu sa Republikom Severna Makedonija za saradnju na izradi Detaljnog plana za izgradnju puta Prizren – Tetovo.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×