Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Albina Kurtija na prvom izdanju Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost

22 oktobra, 2022

Priština, 22. oktobar 2022.

Dobro jutro svima,
Poštovana predsednice Republike Kosovo, gđo Vjosa Osmani Sadriu,
Poštovani predsedniče Republike Malte George Vella,
Poštovani potpredsedniče Republike Palau Uduch Sengebau Senior,
Poštovana potpredsednice Vlade i ministarko evropskih poslova Vlade Crne Gore Jovana Marović,
Poštovani potpredsedniče Vlade Republike Severne Makedonije Artan Grubi,
Poštovani lideri, stručnjaci, akademici, predstavnici civilnog društva,
Poštovani poslanici Skupštine Republike Kosovo i poštovani ministri,

Dame i gospodo,

Zadovoljstvo je biti među vama danas, na otvaranju Foruma žena, mir i bezbednost. Zadovoljstvo je što smo se okupili zajedno oko ovakve veoma važne teme. „Žene, mir i bezbednost“ nije samo tema već i misija. To je poput nedeljivog trinoma.

Često se činilo da se poziv na bezbednost pre svega upućuje muškarcima. Svakim danom se sve više vidi da to nije tačno. Žene odgovaraju i na hitne pozive i na dnevne pozive za mir i bezbednost. Kao da je to sam njihov životni napor. Zato što su žene najviše zainteresovane za politiku mira i bezbednosti. Možda zato što su one najugroženije odsustvom tih dveju stvari. Stoga gotovo svaka postaje čuvarka te smirenosti koja se traži. Bezbednost za žene i muškarce svuda. Mir svim članovima društva.

Poštovani prisutni,

Nije bilo faze u kojoj žene nisu bile uključene u pozive i napore za slobodu i mir. Posvećenost žena i devojaka Kosova nije izostala čak ni za izgradnju države i ne izostaje u održavanju i funkcionisanju naše države svakog dana. One su držale oružje, hleb, olovke, mikrofone i megafone u ruci uz jedan jedini zahtev. Mir, ali mir za sve. Za sebe i svoju decu. Za naciju i za budućnost. I sličnu istoriju imaju mnoge države koje su opredeljene za demokratske vrednosti, kao što je naša država.

Drage dame i gospodo,

Gledajući rat u Ukrajini kako se odvija, osvrćemo se u prošlost na našu borbu za slobodu – žene i muškarci, devojčice i dečaci zajedno. Učešće žena i devojaka u bezbednosnim snagama prevazilazi samo sebe. To je i putokaz za svaku devojku koja hrabro i odlučno sledi ovaj pravac u životu.

Trenutni broj žena i devojaka u Bezbednosnim snagama Kosova i Policiji Kosova je značajan, ali se svakako mora još više povećati. Ne postoji druga garancija za mir i bezbednost osim da ga zajedno ostvaruju i žene i muškarci. Ali nema ni druge alternative. Ovo je najpoštenija, najsigurnija i najefikasnija moguća garancija. Više žena u bezbednosnim snagama i organima za sprovođenje reda i zakona znači i bolje promovisanje i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava.

Rastuće interesovanje i broj žena i devojaka za oblast bezbednosti dobar je pokazatelj pravca i budućnosti naše zemlje.

Žene i devojke Kosova su mnogo žrtvovale. Bili su i žrtve i borkinje. One su doprinele u mnogim kategorijama. One su još više doprinele demokratizaciji institucija Republike. Stoga je moja dužnost da im pružim podršku i ohrabrim ih.

Sadašnji i istorijski primeri su brojni. Žene nisu samo pomogle bezbednosnoj politici, već su je i vodile. Dakle, naši ljudi veruju ženama kao i muškarcima kada su u pitanju bezbednosna pitanja. Kao građani i kao institucije opredeljeni smo za Vrhovnog komandanta, za predsednicu Republike, gđu Vjosu Osmani Sadriu.

Poštovane učesnice Foruma za žene, mir i bezbednost,

Uprkos napretku i pozitivnim promenama koje smo napravili kao društvo i kao država, i izazovi su veliki. Vidimo svuda, u svakoj instituciji, pa i u bezbednosnoj, znanje, doprinos, iskustvo i prisustvo žena. Ali naš cilj je mnogo više od toga: jednako učešće svuda.

Stoga, kao premijer Republike Kosovo, izražavam svoju spremnost, volju i punu i nepoštednu podršku u jačanju uloge žena i povećanju njihovog učešća.

Unapređenje ostvarivanja prava u donošenju odluka, miru, bezbednosti i pravde i garancija postizanja rodne ravnopravnosti predstavljaju treći strateški cilj Programa za rodnu ravnopravnost Kosova 2020-2024, na čijem ostvarivanju smo zajedno angažovani na Kosovu.

Učešće žena u donošenju odluka, institucijama i bezbednosnim snagama je neophodno. Samo formalno učešće nije dovoljno, potrebno je aktivno učešće. Inkluzija znači da žene doprinose, ali učešće znači i da pobeđuju. Žene doprinose, pa bi i one trebale da imaju koristi. Rodna ravnopravnost znači slobodu, a ne samo integraciju; to znači učešće, a ne samo inkluziju. Ako u institucionalnom odgovoru na sve pretnje ljudskoj bezbednosti nema ženskog glasa, odgovor će takođe biti polovičan, neuravnotežen.

Time ćemo izgubiti potrebne nijanse za efikasan odgovor, kako bismo spasili život, dostojanstvo i građanske vrednosti.

Ženama treba odati priznanje za njihov doprinos jer je predugo bio uskraćen. One bi trebalo da učestvuju jer im to pravo pripada i one to zaslužuju.

Dragi prijatelji,

Kada govorimo o miru, na kraju govorimo o pravdi i bezbednosti; kada govorimo o bezbednosti, na kraju govorimo o ekonomiji i demokratiji; kada govorimo o demokratiji, na kraju govorimo o ženama i mladima. Dakle, krenimo od žena, nastavimo sa mladima i sigurno ćemo postići mir i bezbednost.

Hvala vam puno!

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×