Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti podelio priznanja za uspehe učenika na takmičenjima iz matematike i fizike

19 oktobra, 2022

Priština, 19 oktobar 2022

Danas sam veoma srećan što ste kao mladi matematičari i fizičari osvojili prva, druga i treća mesta, jer ste osvajali zlatne, srebrne i bronzane medalje i druga priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, rekao je premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, u uvodnom govoru na ceremoniji dodele priznanja učenicima kosovskih škola.

Premijer je rekao da se nada da će ova priznanja biti dodatni podsticaj učenicima da nastave da se posvete svojim sklonostima i strastima, a da će potom školske lekcije i stečena znanja prevoditi u praktične pronalaske, kreativne inovacije i funkcionalne metode, gde god radili u budućnosti.

Na svečanosti koju je organizovalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, premijer Kurti je zajedno sa ministarkom Nagavci podelio priznanja za pokazane uspehe učenika na takmičenjima iz matematike i fizike, uključujući Nacionalnu olimpijadu matematike, Republičko takmičenje mladih fizičara, Olimpijadu matematike Kosovo – Albanija, Međunarodna olimpijada matematike, Math Kangaroo i Evropski kup matematike.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovana ministarka obrazovanja gđa. Arberie Nagavci,
Poštovani učitelji i nastavnici,
Dragi roditelji,
Dragi đaci,

Danas u ovoj sali smo mnogo ljudi, i ako se grupišu po grupama u grupe od po deset, verovatno bi nas do sada bilo na desetine. Da je ovde više od 366 ljudi, odnosno koliko dana može biti najviše u godini, ako februar ima 29 dana, 367. osoba bi ostala bez autentičnog i jedinstvenog rođendana čak i u teorijskom smislu reč. U ovom slučaju, barem on i još jedan, odnosno najmanje dvoje ljudi, bi imali rođendan na isti datum.

Ovo može izgledati kao vrlo jednostavno rezonovanje, toliko jednostavno da je trivijalno, ali matematika ima ime i za ovo, a to je Drikleov princip, po nemačkom matematičaru iz devetnaestog veka Peteru Drikleu.

A kad sam bio student na fakultetu, sećam se da smo rešavali sličan matematički zadatak i to je bilo otprilike ovako: koliko ljudi treba da bude najmanje u prostoriji, tako da je verovatnoća da bar dvoje imaju isti rođendan, biti preko 50 posto? I ako se ne varam, rezultat je 23, ali kao što znate vi koji rešavate matematičke zadatke, potrebno je 3-4 stranice da se dođe do tog konačnog broja.

Još u staroj Grčkoj, kada je Platon osnovao Akademiju u Atini, napisao je na ulazu u zgradu: „Neka ovde ne ulazi onaj ko ne poznaje geometriju“. Ova akademija je onda dala svetu ono što je poznato kao Otac logike, Aristotela, koji je svojim filozofskim kategorijama, a posebno uzročnosti, Zakonom uzročnosti, tako uticao na sve koji su došli posle njega u oblasti filozofije ili nauke.

Ovih sam se setio, malo iz svog iskustva, malo iz onoga što su lekcije iz matematike, pošto se među matematičarima i fizičarima uglavnom radije govori jezikom matematike. Čak i kada su mladi, kao što je vaš rad, oni su upravo u godinama kada se ističu u matematici, jer se matematičke sklonosti uglavnom i obično javljaju u detinjstvu i mladosti. Ali koji je to jezik matematike? Za Galilea Galileja, matematika je jezik kojim je napisana velika knjiga prirode. Dakle, pripada onim fizičarima koji su verovali da oni posreduju između prirode i matematike i da je matematika jezik prirode.

Dakle, matematika kao jezik samog univerzuma, u šta je verovao Ajnštajn kada je rekao da su mi „jednačine važnije, jer je politika za sadašnjost, ali jednačina je nešto za večnost“. Ja, kao što znate, nisam u potpunosti poštovao ovaj Ajnštajnov princip, pošto sam izabrao politiku, možda ne sasvim sam, ovaj izbor je u potpunosti moj. Ovde sam došao tako što sam prošao školskim putem matematike, od kada sam bio manje-više vaših godina, a potom inspirisan prvo mojom učiteljicom Nafijem Devom, zatim profesorom matematike Taipom Sulejmanijem, i na kraju svojim profesorima matematike kada sam otišao da studiram na Elektrotehničkom fakultetu za telekomunikacije i računare, gde je bilo dosta matematike, nesumnjivo su uticali na mene i oblikovali me izvan moje svesti i znanja.

Matematika mi je mnogo puta bilo od koristi tokom mog života, čak iu veoma teškim periodima, ali čak i kada sam bio u zatvoru ili kućnom pritvoru ili pritvoru, rešavao sam i sisteme jednačina sa nekoliko nepoznanica, kako bih zadržao pamćenje i um kao sveži i aktivniji i na taj način sačuvati logiku.

U meri u kojoj poštujemo matematiku, utoliko ćemo negovati i logiku. Dakle, biti matematičar znači biti ne samo odgovoran građanin Republike, ali i istaknut u logici. Imam utisak da živimo u vremenima kada je ovo retko potrebno. Matematika nam čak pomaže i u politici, jer brojke znaju da budu veoma tvrdoglave i moraju biti dobro uračunate za državni budžet, privredni rast i društvenu raspodelu.

Poštovani prisutni,

Jedan od glavnih stubova za održivi ekonomski i društveni razvoj Kosova je kvalitetno obrazovanje. Za ovo je Vlada izdvojila 3,5 miliona evra za pružanje stručne prakse za učenike stručnih škola, 106 stipendija za podsticanje devojčica da prate tehničke profile i dečaka na deficitarne profile, kao i oko hiljadu kupona za maturante stručnih škola da pohađaju kurseve informacionih tehnologija. U cilju prevazilaženja postojećeg rodnog jaza u profesijama, u akademskoj 2021/2022. godini dodeljeno je 1365 univerzitetskih stipendija studentima iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, ili kako je inače poznato, STEM.

Vlada i institucije Kosova su fokusirane na bolje planove i programe, da ponude maksimalne mogućnosti u dostizanju najviših potencijala za mladiće i devojke, za sadašnjost, ali i za budućnost naše zemlje.

Dragi učenici i studenti,

Danas sam veoma srećan što ste kao mladi matematičari i fizičari osvojili prva, druga i treća mesta, kao i zlatne, srebrne i bronzane medalje i druga priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Tako da sam se sa velikim zadovoljstvom odazvao pozivu ministarke obrazovanja da budem deo ove organizacije u kojoj ćete dobiti zaslužena priznanja za postignute uspehe na ovim takmičenjima iz matematike i fizike.

Sa nadom da će vam ova priznanja biti dodatni podsticaj da nastavite da se posvetite svojim strastima i sklonostima za brojeve, za merenje, za rešavanje problema, za razmišljanje, za aritmetiku i logiku, za geometriju i algebru, za matematiku i fiziku, kako biste preveli školske lekcije i stečeno znanje u praktične pronalaske, kreativne inovacije i funkcionalne metode gde god da radite u budućnosti.

Hvala vam što ste nam doneli dobre vesti na Kosovu, koje su dobre za sadašnjost i budućnost naše zemlje. Čestitamo još jednom na rezultatima i na prikazanom uspehu i želimo vam sve najbolje, još više uspeha u vašoj budućnosti, od koje zavisi budućnost države i našeg društva.

Hvala vam.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×