Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: PIO, jedan od pet prioritetnih sektora, sa potencijalom za rast i inovacije

7 oktobra, 2022

 

Priština, 07.10.2022

Na najvećoj konferenciji u regionu u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, ocenio je ulogu KOSICT-a u izgradnji i jačanju odnosa i saradnje: između javnog sektora, privatnog sektora i akademske zajednice, sa Kosova, iz regiona i šire.

U Nacionalnoj strategiji razvoja, digitalna transformacija se proteže svuda, susrećući digitalizaciju i industriju, privatni i javni sektor, ali i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje a posebno javnu upravu, rekao je premijer.

Premijer je istakao da je sa brojnim visoko kompetentnim kompanijama IKT-a i živom zajednicom profesionalaca IKT-a, IKT jedan od retkih sektora u kojem naša zemlja ima pozitivan trgovinski bilans.

Nije iznenađenje da je tekući proces procene Strategije Pametne Specijalizacije (Smart Specialization Strategy) već identifikovao IKT-a kao jedan od pet prioritetnih sektora u našoj ekonomiji koji imaju najveći potencijal za rast i inovacije, rekao je premijer Kurti.

n je govorio o angažovanju Vlade, u saradnji sa Vladom Nemačke, za Park inovacija i obuke u Prizrenu – kao jednu od ključnih platformi u okviru nacionalnog inovacionog ekosistema. On je takođe istakao podršku za završetak Parka Digitalne tehnologije u Brnjici, koji će obezbediti infrastrukturu za razvoj i rast industrije IKT-a.

Sprovođenje digitalne transformacije, garantovanje sajber bezbednosti, razvoj kvalifikovanih stručnjaka i izgradnja ekosistema inovacije – svaki od ovih ciljeva zahteva zajedničko i koordinisano angažovanje javnog i privatnog sektora, rekao je premijer Kurti.

On je istakao da je Vlada Republike Kosovo otvorena, spremna i zainteresovana da sarađuje sa privatnim sektorom i akademskom zajednicom u postizanju zajedničkih ciljeva usmerenih ka razvoju naše zemlje.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani organizatori KOSICT-a,
Poštovana gđo. Cavolli i g-din. Canhasi,
Poštovani Ambasadori,
Dragi gosti i članovi zajednice IKT-a,

Veliko je zadovoljstvo biti ovde povodom 11. izdanja KOSICT-a najvećeg festivala tehnologije u regionu. Ovo je moj drugi put da učestvujem na KOSICT-u – festivalu koji spaja lokalnu zajednicu IKT-a, lokalne, regionalne i međunarodne stručnjake i lidere industrije i pruža forum za razmenu znanja, iskustva i ideja o digitalnoj transformaciji, digitalnoj ekonomiji i tehnološkim inovacijama. …I što je najvažnije, festival koji pomaže u izgradnji i jačanju odnosa i saradnje: između javnog sektora, privatnog sektora i akademske zajednice, sa Kosova, iz regiona i šire.

Sada smo radili na Nacionalnoj strategiji razvoja i digitalna transformacija se proteže svuda, susrećući digitalizaciju i industriju, privatni i javni sektor, ali i zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posebno javnu upravu.

Želimo da naše usluge učinimo kvalitetnijim, javne službenike transparentnijim, ali da u isto vreme povećamo odgovornost u svim sektorima upravljanja, kako javnim tako i privatnim.

Svaka oblast vlade i svaki sektor privrede je važan, pa tako je i digitalizacija u svakoj od tih oblasti i sektora. Ali, posebno nam je zadovoljstvo da vam obavestimo da je prošle nedelje naša Vlada usvojila „Strategiju obrazovanja 2022-2026“ – koja pruža sveobuhvatan putokaz za reformisanje obrazovnog sistema na svim nivoima.

Želim da istaknem da je planirani budžet reforme predstavljene strategijom obrazovanja oko 333 miliona evra, 82 odsto veći od prethodnog budžeta „Strateškog Plana Obrazovanja 2017-2021“, koji je imao budžet od oko 174 miliona evra. Dakle, sada će biti 333 miliona evra.

Takođe, po prvi put se digitalizacija tretira kao jedan od pet stubova i strateških ciljeva strategije obrazovanja, sa namenskim budžetom od oko 52 miliona evra.

Digitalizacija javne uprave je veoma važna za poboljšanje kvaliteta usluga za građane i naše poslovanje, kao i važno je za povećanje transparentnosti i odgovornosti naše uprave, od čega zavisi naše upravljanje, ali i uspeh našeg poslovanja.

Naša vlada je prošlog meseca usvojila novi program za sprečavanje i smanjenje administrativnog opterećenja. Ovaj program, zajedno sa Strategijom Reforme Javne Uprave – koja je već završena, i Strategijom Elektronske Uprave – koja je u pripremi – obezbediće strateški okvir za digitalizaciju u vladi.

Neposredan prioritet je digitalizacija nekih od ključnih i najčešće korišćenih usluga za građane i poslovanja.

Nakon pokretanja elektronskog plaćanja državnih usluga, digitalizovanih izvoda iz matičnog stanja i digitalizacije nekih koraka za obnavljanje registracije vozila, uskoro ćemo izdavati i digitalizovane izvode(liste) imovine.

Elektronska identifikacija je jedan od glavnih gradivnih blokova elektronske uprave i već smo usvojili neophodno zakonodavstvo za njegovu primenu. Proces nabavke EU-a za projekat – koji će sprovesti e-ID na nacionalnom nivou – već je u toku. Omogućavanjem bezbedne i pouzdane identifikacije građana i poslovanja, kao i primenom elektronskih potpisa, projekat e-ID otvoriće put za end-to-end digitalizaciju mnogih usluga u javnom i privatnom sektoru.

Kretanje napred sa digitalizacijom u svim oblastima upravljanja takođe zahteva veći fokus na jačanje sajber bezbednosti.

Vlada je prošlog meseca usvojila Zakon o sajber bezbednosti, koji stvara pravni osnov za stvaranje Agencije za sajber bezbednost.

U međuvremenu, radi se i na promeni krivičnog zakonika, uključujući u ovaj zakonik sva dotična krivična dela vezano za sajber kriminal.

Nedavno smo osnovali radnu grupu sa više zainteresovanih strana za sajber bezbednost kritične infrastrukture.

Prošlog meseca smo pokrenuli i Sistem za praćenje frekvencijskog spektra, koji ima uticaj na bezbednost elektronskih komunikacija.

Poštovani učesnici,

Tako da nije iznenađenje da je tekući proces procene Strategije Pametne Specijalizacije (Smart Specialization Strategy) već identifikovao IKT kao jedan od pet prioritetnih sektora u našoj privredi koji imaju najveći potencijal za rast i inovacije.

Međutim, potražnja za kvalifikovanim stručnjacima IKT-a je mnogo veća od raspoložive ponude, a rast sektora IKT-a takođe zahteva inovativni ekosistem koji će obezbediti neophodnu infrastrukturu i veze između istraživanja, inovacija i preduzetništva.

Naša vlada, u saradnji sa nemačkom vladom, nastavlja da investira u Park za Inovacije i obuku u Prizrenu – kao jednu od ključnih platformi u okviru nacionalnog inovacionog ekosistema. Takođe smo nastavili našu podršku za završetak Parka Digitalne Tehnologije u Brnjici, koji će obezbediti infrastrukturu za razvoj i rast industrije IKT-a.

U decembru prošle godine postali smo član Horizon Evrope, a prošlog meseca smo odobrili početak procesa za pridruživanje drugom važnom programu EU-a – Digitalna Evropa. Članstvo u Digitalnoj Evropi pružiće dodatne mogućnosti našim vladinim institucijama i lokalnim kompanijama da se prijave za projekte IKT-a koji se finansiraju ovim programom.

Sprovođenje digitalne transformacije, garantiranje sajber bezbednosti, razvoj sposobnnih stručnjaka i izgradnja ekosistema inovacije – svaki od ovih ciljeva zahteva zajedničko i koordinisano angažovanje javnog i privatnog sektora. Otvoreni smo, spremni i zainteresovani da sarađujemo sa privatnim sektorom i akademskom zajednicom u postizanju zajedničkih ciljeva usmerenih ka razvoju naše zemlje.

Možda možemo reći da je u 20. veku esperanto propao, ali verujem da je u 21. veku kodiranje i engleski uspešan esperanto. Dakle, jedva čekamo da reformišemo naše obrazovanje i zajedno činimo digitalnu transformaciju koja ne samo da stvara mogućnosti za uspešna poslovanja, već i stvara mogućnosti za uspešna poslovanja.

Hvala vam puno i želim vam uspeh!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.