Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Džudo, država, Kosovo: tri reči koje leže u srcima svakog od nas

3 septembra, 2022

Priština, 30 septembar 2022

Nakon odobrenja na sednici Vlade sportskog programa „Kosovo, država džudo“, premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, učestvovao je na ceremoniji pokretanja ovog programa, u Lapidarijumu Narodnog muzeja Kosova.

Premijer Kurti je ovom prilikom zahvalio džudistima na uspesima ne samo na Kosovu, već i na međunarodnoj sceni, rekavši da su „Rezultati džuda sporta glavna tema domaćeg sporta već 15 godina; rezultati kroz koje se svako od nas identifikuje pojedinačno, ali i kao društvo u celini, a pre svega kao država“.

Dalje, premijer Kurti je rekao da se sport pokazao kao jedan od ključnih mehanizama u procesu izgradnje našeg državnog imidža i promocije Kosova u međunarodnoj areni. Sport uopšte, a posebno džudo, uradio je izuzetan posao u stvaranju osećaja pripadnosti našem društvu i stvaranju pozitivne percepcije stranog mišljenja o našoj Republici.

Izražavajući podršku Vlade, premijer Kurti je rekao da je „Kosovo, država džudo sporta“ konkretan korak koji smo preduzeli kao vlada da obezbedimo, ne samo kontinuitet uticaja džudo sorta na našu međunarodnu promociju, već pre svega, maksimalan razvoj ovog sporta u Republici Kosovo. Šta je džudo doneo na Kosovo tokom godina: nadu, ponos i uspeh – želimo da budemo sigurni da ćemo uvek biti prisutni ovde, a još dugo i na međunarodnoj areni“.

Celi govor premijera Kurtija na ceremoniji:

Poštovani ministar kulture, omladine i sporta g Hajrula Čeku,
Poštovana Ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacije, gđa Arberije Nagavci,
Poštovana zamenice ministra Ministarstva kulture, omladine i sporta, gđa Daulina Osmani,
Poštovani predsedniče parlamentarnog odbora, Ardian Gola,
Poštovani članovi Vladinog kabineta i predstavnici raznih institucija naše države,
Poštovane olimpijski šampionke: Majlinda, Nora i Distrija,
Poštovani predsedniče Olimpijskog komiteta Kosova, g Ismet Krasniqi,
Dragi Dritone i ostali šampioni džudisti koji su danas sa nama,
Poštovani Agrone, predsedniku Džudo saveza Kosova,
Poštovani ambasadori Japana i Italije, sportska zajednica i ostali ljubitelji sporta,
Dame i gospodo,
Poštovani prisutni,
Pozdrav svima,

Okupili smo se danas ovde da vam predstavimo ono o čemu smo danas glasali na 99. sednici Vlade Republike Kosovo, sa koje sam došao žureći, a to je sportski program „Kosovo, država džudo sporta“. Rezultati džudo sporta su već 15 godina glavna tema lokalnog sporta; rezultati kroz koje se svako od nas identifikuje pojedinačno, ali i kao društvo u celini, a pre svega kao država.
Sada već u prošlosti 90-ih, zatim iu periodu nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, snažno sve do danas, sport se pokazao kao jedan od ključnih mehanizama u procesu izgradnje našeg državnog imidža i promocije Kosova u međunarodnoj areni. Sport uopšte, a posebno džudo, uradio je izuzetan posao u stvaranju osećaja pripadnosti našem društvu i stvaranju pozitivne percepcije stranog mišljenja o našoj Republici.

“Kosovo, država džudo sporta“ je konkretan korak koji smo preduzeli kao vlada da obezbedimo, ne samo kontinuitet uticaja džudo u našoj međunarodnoj promociji, već pre svega, maksimalan razvoj ovog sporta u Republici Kosovo. Šta je džudo doneo na Kosovo tokom godina: nadu, ponos i uspeh – želimo da budemo sigurni da ćemo uvek biti prisutni ovde, a i dugo vremena i na međunarodnoj areni.

Počastvovan sam i veoma srećan što danas otkrivamo sadržaj ovog programa, kroz koji želimo da ojačamo sport kao sredstvo za izgradnju i održavanje našeg društvenog i ekonomskog blagostanja, kao i glavni kanal za promociju Kosova. u međunarodnoj areni. Po prvi put na Kosovu sport zauzima svoje mesto i dobija tretman koji zaslužuje.

Program „Kosovo, država džudo sporta“ je program koji je pokrenulo i osmislilo Ministarstvo kulture, omladine i sporta u koordinaciji sa još šest relevantnih institucija, i naravno u bliskoj saradnji sa Džudo savezom Kosova.

Ovaj program ima pet stubova delovanja koji se bave osnovnim komponentama bez kojih se sport ne može razvijati, predviđa interakciju mnogih aktera kako bi se obezbedilo njegovo kvalitetno sprovođenje, godišnje planiranje budžeta za održivost programa i međusobnu povezanost svega ovoga što sam upravo rekao. rekao je da obezbedi da masa, kvalitet i promocija rastu paralelno, a da niko od njih ne ostane iza sebe.

Poboljšanje fizičke infrastrukture za razvoj džudo aktivnosti i drugih borilačkih sportova, širenje rezultata Peći u džudou na sve opštine širom Kosova, kroz povećanje kapaciteta trenera džudo sporta, pružanje mogućnosti i pristupa za svu decu i mladih da budu aktivni u džudou, neophodna podrška sportista i džudo trenera tokom i nakon njihove sportske karijere, kao i promocija kroz organizaciju velikih sportskih događaja u Republici Kosovo, to su glavni stubovi „Kosovo, država džudo sporta“ program.

Tako, pored obezbeđivanja razvoja fizičkog i socijalnog blagostanja kroz institucionalno povezivanje obrazovanja sa sportom, sporta sa zdravljem, zaštitom i bezbednošću, istovremeno vodimo računa da džudo i dalje ostane ključna reč za uspeh lokalnog sporta i naše oružje moćne međunarodne promocije.
Ono što nam preostaje jeste maksimalna mobilizacija svih javnih institucija i sportskih organizacija za sprovođenje veoma ambicioznog programa „Kosovo, država džudo sporta“. Neka gvozdena volja i nezaustavljiv rad džudo tima ka kulminirajućim rezultatima budu motiv i primer našeg zajedničkog rada za dalje.
Kosovo je država, a džudo sport. Džudo, država, Kosovo: tri reči koje spavaju u srcima svakog od nas, sa kojima se identifikujemo i najbolje su predstavljene. Zato želim da ovaj program bude trajan i večan, kao što su i dosadašnji uspesi naših sportista.
Zahvaljujem se svim institucijama uključenim u osmišljavanje i implementaciju programa, i poseban pozdrav džudo zajednici na Kosovu.

Nastavljamo da se trudimo, uz što više obaveza, da otplatimo mali deo ogromnog duga koji kao država imamo prema vama.

Želim da ovo novo poglavlje razvoja džudo sporta na Kosovu bude naš zajednički put ka vašim rezultatima u budućnosti.

Hvala vam puno svima!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×