Zyra e Kryeministrit

Počinje podrška zapošljavanja osoba sa ograničenim sposobnostima

11 avgusta, 2022

Priština, 11. avgust 2022.

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti i ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati održali su danas sastanak sa predstavnicima nevladinih organizacija, gde su između ostalog potpisani sporazumi o saradnji za sprovođenje mere 1.6 – Podrška osobama sa ograničenim sposobnostima iz Paketa za ekonomsko oživljavanje, između Vlade i NVO-a.

Premijer Kurti je na ovom sastanku izrazio posvećenost Vlade u stvaranju ambijenta u kom se niko ne oseća isključenim i gde svi imaju jednake mogućnosti u zapošljavanju i ne samo to. Između ostalog, premijer Kurti je rekao da ova mera, osim što ima za cilj učenje veština osobama sa ograničenim sposobnostima, garantuje i njihovo održivo zapošljavanje.

“Ova mera, koju smo zajedno osmislili, namerava da postigne dva cilja: prvi, učenje veština osobama sa ograničenim sposobnostima i, drugi, njihovo održivo zapošljavanje. Učenje veština je predodređeno da dovede do zapošljavanja. A da bismo podstakli i omogućili garantovano i održivo zapošljavanje, obavezali smo se da ćemo poslovnim subjektima, koji zaključe redovni ugovor o radu sa osobama koje su pohađale obuke, subvencionisati plate radnika do 270 evra mesečno, za narednih 6 meseci. Dakle, 270 evra za narednih šest meseci, što je više od bruto iznosa minimalne zarade, koju smo već prešli u prvom čitanju u Skupštini Republike”, izrazio se premijer Kurti.

Ministar Murati je rekao da, iako je cilj mera iz paketa da stvore prosperitet za sve, one su često i ciljane. On je takođe naglasio da mera 1.6 ima jedan poseban mehanizam primene, gde organizacije imaju suštinsku ulogu u praćenju, identifikujući izazove i dostignuća tokom sprovođenja mere.

Premijer Kurti, ministar Murati i predstavnici iz nevladinih organizacija, složili su se da se ova mera tretira kao pilot mera, kako bi se dobile potrebne lekcije sa ciljem da se pretvori u dugoročnu meru.

Na kraju sastanka, predstavnici nevladinih organizacija izrazili su njihovu volju da sarađuju u realizaciji i praćenju mere.

Dana 3. decembra prošle godine, na međunarodni dan koji obeležava globalne napore za stvaranje ambijenta u kom se osobe sa ograničenim sposobnostima ne osećaju isključeno, već kao učesnici i ravnopravno, Vlada Republike Kosovo je 2022. proglasila godinom osoba sa ograničenim sposobnostima.

Kompletan govor premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija:

Poštovani ministre finansija, rada i transfera, g. Hekuran Murati,
Poštovani predstavnici nevladinih organizacija,
Dame i gospodo,

Dan 3. decembar prošle godine proglasili smo 2022. godinu kao godinu osoba sa invaliditetom. Ovu odluku doneli smo tačno na dan koji obeležava globalne napore da se stvori okruženje u kome se osobe sa invaliditetom ne osećaju isključeno, nego su učesnici i to ravnopravni.

I mi kao Vlada preduzeli smo potrebne korake da obezbedimo takvo okruženje. Sada kada govorimo, pristup tržištu rada je neophodan. Zbog toga smo stalno izradili i podržavali politike koje imaju za cilj sticanje veština svih, bez razlike.

Pre manje od mesec dana predstavili smo ispred vas šemu „Vlada za porodice“. Nova mera Vlade koja garantuje zapošljavanje, tako da svaka porodica na Kosovu ima najmanje jednog zaposlenog člana. A danas, počinjemo zajedno sprovođenje Mere 1.6 „Podrška zapošljavanju osoba sa invaliditetom“ iz Paketa za ekonomski preporod i konkretizujemo je i našu saradnju potpisivanjem dvostranačkog sporazuma.

Ova mera, koju smo zajedno izradili ima za cilj postizanje dva cilja: prvi je sticanje veština osoba sa invaliditetom a drugi je njihovo održivo zapošljavanje.

Sticanje veštine imaju za cilj da dovedu do zaposlenja. A da bismo podstakli i omogućili garantovano i stabilno zapošljavanje, obećavamo kompanijama koje sklapaju redovan ugovor sa osobama koji su pohađali obuku subvencionisanje plate radnika do 270 evra mesečno, 6 meseci za redom. Znači, 270 evra, šest meseci zaredom što je više od bruto nivoa minimalne zarade koju smo već prošli u prvom čitanju u Skupštini Republike.

Međutim, u toku ostvarivanja ciljeva koje sam pomenuo, vi kao predstavnici nevladinih organizacija imate suštinsku ulogu. Prvo, identifikovanje ljudi koji će pohađati obuku i kompanija gde će se te obuke održavati, a drugo, morate osigurati da se sprovode u punoj koordinaciji sa programom i misijom vaše organizacije. U međuvremenu, staramo se da identifikujemo dostignuća i izazove u sprovođenju mere koje nam služe da ponovo zajedno razgovaramo o unapređenju mere.

Kao Vlada, ostajemo posvećeni podršci osobama sa invaliditetom u zapošljavanju a i šire. Ovu meru smatramo sledećim korakom u našem radu na poboljšanju blagostanja za sve naše građane. Prema tome, zahvaljujući vam na dosadašnjoj saradnji, nadamo da ćemo i nakon sprovođenja mere nastaviti plodnu saradnju.

Hvala vam mnogo!

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.