Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti i ministarka Rizvanolli primljeni su na sastanak od strane pomoćnika sekretara za energiju Andrew Light

29 jula, 2022

Vašington, 27. jul 2022.

Premijera Republike Kosovo Albin Kurti, u pratnji ministarke ekonomije Artane Rizvanolli, kao i ambasadora Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Ilir Dugolli, primio je na sastanak pomoćnik sekretara za energiju, Andrew Light u Departmanu energije SAD.

Premijer Kurti je otkrio sistematski rad koji Vlada Republike Kosovo radi u borbi protiv kriminala i korupcije, koji doprinosi stvaranju pogodnog okruženja za ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Dalje, premijer Kurti je naglasio da Kosovo i Sjedinjene Američke Države imaju zajedničke ciljeve i prioritete za čist i efikasan energetski sektor. Ovi ciljevi koji su postali još kritičniji nakon trenutne situacije u svetu koja je dokazala da čista energija i efikasnost nisu samo metode borbe protiv klimatskih promena, već i da garantuju sigurnost snabdevanja, kao i nezavisnost od fosilnih izvora koji dolaze iz autoritarnih država.

Pomoćnik sekretara Light je izrazio zahvalnost za napredak koji je Vlada Republike Kosovo postigla za tako kratko vreme, kao i čestitao premijeru i ministarki na postizanju sporazuma kompakt programa sa MCC-om. Pomoćnik sekretara Light je izrazio zadovoljstvo što će nastaviti blisko partnerstvo sa Kosovom u energetskom sektoru, sektoru u koji su ciljevi dve države zajednički.

Na sastanku se razgovaralo o odličnoj saradnji između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo u pogledu razvoja energetskog sektora, posebno preko razvojnih agencija kao što su USAID i MCC, koje su dale vredan doprinos dugoročnoj energetskoj strategiji Kosova, kao i za razvoj akumulativnih kapaciteta.

Tokom sastanka, ministarka Rizvanolli je predstavila pomoćniku sekretara Light rad koji se trenutno obavlja kroz Energetsku strategiju 2022-2031, koja ima dugoročnu viziju ka dekarbonizaciji do 2050. godine sa građanima i posebno ranjivim grupama u svom središtu.

Ministarka Rizvanolli je zahvalila pomoćniku sekretara Light na spremnosti za partnerstvo sa Kosovom za ekonomski razvoj, sa fokusom na energetski sektor, bilo kroz P-TECC gde je Kosovo pozvano da učestvuje po prvi put 2021. godine, ili kroz druge mehanizme saradnje u sektoru.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×