Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je organizovao prijem za umetnike učesnike na „Manifesta 14 Prishtina“

23 jula, 2022

Priština, 23. jul 2022.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti organizovao je prijem za umetnike učesnike nomadskog bijenala „Manifesta 14 Prishtina“, koji je juče počeo u Prištini.
Premijer je zahvalio umetnicima na učešću i doprinosu Manifesti, koja će 100 dana biti aktivna, svakodnevno, na 25 mesta izlaganja umetničkih radova 103 umetnika iz 30 zemalja.

On se zahvalio kosovskim umetnicima koji žive na Kosovu i onima koji su se vratili da žive tokom ovog Manifesta, jer, prema rečima premijera, ova saradnja domaćih i međunarodnih umetnika i onih koji su u dijaspori i onih koji su u zemlji, svakako povećava razmenu i iskustvo svih.

Premijer se posebno zahvalio gđi Hedwig Fijen, koja je kao vođa i organizator vredno radila za ono što ćemo doživeti tokom ovih 100 dana.

Ostalo je još 99 dana, pa odbrojavamo, s jedne strane smo srećni što je toliko dana pred nama, ali sa druge strane smo tužni svakim danom koji prolazi jer je svaki dan neponovljiv za iskustva i senzacije koje dobijamo od Manifeste, rekao je premijer.

Kompletan govor premijera Kurtija:

Dobar dan svima,

Hvala vam puno što ste došli na ovaj prijem, u okviru Manifeste, koja će biti aktivna 100 dana, svakog dana na 25 mesta izlaganja umetničkih radova umetnika iz 30 zemalja, njih ukupno 103, menjajući prestonicu naše Republike i svakako otkrivajući nam njene lepote još više.

Posebno želim da čestitam Ylliju, koji nije morao da se previše trudi da me ubedi da napišem pismo podrške Prištini da bude domaćin Manifesta.

Ipak, više se ne može reći da smo toliko sigurni ko su domaćini, a ko gosti. Granica brzo bledi dok dočekujemo umetnike iz inostranstva, a ujedno smo dobrodošli na Manifestu koja predstavlja izvanredan kulturno-umetnički događaj koji je juče započeo divne večeri.
Posebno želim da se zahvalim gospođi Fijen, koja je kao vođa i organizator vredno radila za ono što ćemo doživeti tokom ovih 100 dana. Ostalo je još 99 dana, pa odbrojavamo, s jedne strane smo srećni što je toliko dana pred nama, ali sa druge strane smo tužni svakim danom koji prolazi jer je svaki dan neponovljiv za iskustva i senzacije koje dobijamo od Manifesta.

Takođe želim da pozdravim gradonačelnika Palerma i italijanskog ambasadora, Njegovu Ekselenciju Antonel De Riu, koji su nas danas počastili svojim prisustvom. Takođe želim da se zahvalim kosovskim umetnicima koji žive na Kosovu i onima koji su se vratili da žive tokom ovog Manifesta, jer ova saradnja domaćih i međunarodnih umetnika i onih koji su u dijaspori i onih koji su u zemlji, svakako povećava razmenu i iskustvo svih.

Žao mi je što je tako toplo, tako je vruće, ali nije samo vreme krivo, krivi smo i mi, koji smo toliko toga uradili zajedno na mestu koje je izgleda bilo malo za tu priliku.

Hvala vam od srca na dosadašnjem doprinosu i na posvećenosti koju činite jedni za druge, da izrazite sebe i društvo i zajednicu uopšte.

Hvala.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×