Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je na sastanak izvršnog predsedavajućeg Atlantic Council, generala James Jones

24 jula, 2022

Priština, 24.07.2022.

Premijer Republike Kosovo, g. Albin Kurti, primio je danas na sastanku izvršnog predsednika Atlantic Council, generala James Jones, osnivača i predsednika Fondacije Malama Ka’u, g. Mel Yokoyama, kao i bivšeg ministra odbrane Republike Albanije, g. Fatmir Mediu.

Oni su razgovarali o političkim dešavanjima, mogućnostima za investicije i bezbednosnim pitanjima na Kosovu i u regionu.

Premijer Kurti je obavestio generala Jones o napretku tokom jedne trećine mandata vlade, ističući institucionalnu stabilnost, pozitivne ekonomske i demokratske pokazatelje.

On je izdvojio rangiranje Kosova na prvom mestu po vladavini prava na Balkanu, prema World Justice Project, uspon za 17 mesta u pogledu borbe protiv korupcije, prema Transparency International i uspon za 17 mesta više po u pogledu sloboda medija prema Reporteri bez granica.

Kao neizbežni saveznik i prijatelj, potrebna nam je pomoć Sjedinjenih Američkih Država da postanemo deo NATO programa Partnerstvo za mir, dok ne postanemo punopravni član NATO-a, rekao je premijer Kurti, dok je istakao rast budžeta za odbranu za 52 odsto i veoma dobru saradnju i učešće u zajedničkim misijama i vežbama Kosovskih bezbednosnih snaga sa američkom vojskom i NATO-om.

Premijer je istakao posvećenost Vlade promovisanju investicija kroz održivi ekonomski i društveni razvoj i nultu toleranciju prema kriminalu i korupciji.

General Jones je bio vrhovni komandant Alijanse za Evropu i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD. Podržao je članstvo Albanije u NATO-u i pokretač je inicijative tri mora Baltičkog, Mediteranskog i Crnog Mora, koja uključuje sve zemlje Centralne Evrope za investicije u infrastrukturi, energetici i tehnologiji.

Poslanica Skupštine Republike Kosovo gđa. Shqipe Selimi i savetnik premijera Kurti, g. Lulëzon Jagxhiu su takođe prisustvovali sastanku.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×