Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti za tursku zajednicu: To je suštinski element snažnog mosta između Kosova i Turske

20 jula, 2022

Priština, 20. jul 2022.

Premijer Republike Kosova, Albin Kurti, učestvovao je na sastanku sa temom „Procena trenutnog stanja turske zajednice na Kosova“, kako bi diskutirali o raznim pitanjima ove zajednice u Republici Kosovo, izazovima sa kojima se suočavaju, njihove brige, ali i ideje i modalitete u prevazilaženju ovih prepreka.

Premijer Kurti je u svom uvodnom izlaganju visoko ocenio doprinos turske zajednice u Republici Kosova za razvoj, demokratizaciju, ali i za nezavisnost Republike Kosova.

„Znamo da su i pre rata i posle rata, ali i pre proglašenja nezavisnosti i nakon proglašenja nezavisnosti, naši međuljudski, građanski i politički odnosi uvek bili na visokom nivou“, rekao je on.
Premijer je izrazio uverenje da možemo više i možemo bolje prepoznajući prepreke, poteškoće, izazove koje imamo i savladavajući ih zajedno sa građanskom i društvenom voljom sa jedne strane, ali i sa druge strane uz institucionalnu posvećenost i odgovornost.

Govoreći o povezanosti Kosova i Turske i odnosima između njih, premijer je istakao da nikada ne želimo da turska zajednica ne učestvuje u povezivanju Kosova i Turske, što je suštinski element čvrstog mosta između naše dve zemlje.

Sastanku je prisustvovala i zamenica premijera za pitanja manjina i ljudska prava, gđa. Emilija Redžepi, koja je zahvalila premijeru Kurti na podršci koju je dao u vezi sa ljudskim pravima i zajednicama, bez ikakve razlike.

Tokom sastanka razgovarano je o raznim pitanjima od značaja za tursku zajednicu. Prisutni su zahvalili premijeru Kurti na svemu što je učinio i čini za tursku zajednicu.

Celi govor premijera Kurti:

Hvala vam puno zamenice premijera Redžepi
Poštovani učesnici,

Zadovoljstvo je i čast što smo danas zajedno da diskutiramo o raznim pitanjima turske zajednice u Republici Kosova, koja je mnogo doprinela razvoju, demokratizaciji, ali i nezavisnosti Republike Kosova.

Znamo da su i pre rata i posle rata, ali i pre proglašenja nezavisnosti i nakon proglašenja nezavisnosti, naši međuljudski, građanski i politički odnosi uvek bili na visokom nivou. Ali, uvereni smo da možemo više i možemo bolje prepoznajući prepreke, poteškoće, izazove koje imamo i savladavajući ih zajedno sa građanskom i društvenom voljom sa jedne strane, ali i sa druge strane uz institucionalnu posvećenost i odgovornost. Kada se društvo i institucije udruže, onda nema prepreke koja je nepremostiva, čak i pre nego što prepreke savladamo, prepreke identifikujemo kao izazove koji nas čine još jačima za period koji dolazi, jer kroz izazove, svako od nas, individualno i kolektivno nastojimo da postanemo jači za dobar i pravi put napred.

Takođe vam se zahvaljujem i kao premijer Republike Kosova na doprinosu koji dajete ekonomiji naše zemlje jer se to često zaboravlja. Pominje se doprinos kulturi, ali ne i doprinos ekonomiji, doprinos zanatstvu, doprinos industriji, doprinos poljoprivredi, doprinos proizvodnji, trgovini naše zemlje i doprinos sa porezima koji plaćate u državnom budžetu koji nas sve drži kao institucijama za dobrobit građana Republike.

Dakle, to je veliki doprinos ekonomiji naše zemlje, što uvek treba isticati.

Ovom prilikom želeo sam da čujem više od vas na današnjem sastanku, zabeležim i vidim koje su ideje za njihovo prevazilaženje, s obzirom da smo mi Vlada koja je u subotu napravila 1/3 prvog mandata, a imamo još 2/3 do sledećih izbora, tako da imamo dovoljno vremena iza da pogledamo šta smo uradili, ali u isto vreme imamo duplo više vremena da vidimo šta možemo promeniti u okviru ovog prvog mandata ove vlade, koji je došao nakon par istorijskih izbora za našu zemlju u februaru prošle godine.

Zahvaljujem svima vama od srca, i svakome od vas, što imate dvostruku ulogu kao građani i građani turske zajednice u našoj zemlji, ali u isto vreme kao most koji povezuje Kosova sa prijateljskom zemljom, saveznikom i partnerom kao što je Republika Turska.

Dakle, mi nikada ne želimo da ne učestvujete u povezivanju Kosova i Turske, da vas ne uzimamo u obzir, jer ste suštinski element moćnog mosta između naše dve zemlje.

Hvala.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×