Zyra e Kryeministrit

Premijer Hoti: Porodica Jashari je zajedno sa OVK-om vodila svoj slavni rat

6 Mars, 2021

Priština, 6. mart 2021

Premijer na dužnosti Republike Kosovo g. Avdullah Hoti, učestvovao je u Memorijalnoj akademiji posvećenoj 23. godišnjici „Epopeje OVK“.
Pred velikom brojem prisutnih, premijer Hoti rekao je da je porodica Jashari sa OVK-om vodila svoj slavni rat kao mala grupa koja je kasnije narasla i postala velika sila, koja je promenila tok istorije našeg naroda i dovela do stvaranje osnovnog elementa za savezništvo sa svetom vrednosti civilizacije i demokratije.

„Adem Jashari i njegova porodica živeli su i delovali teško, zajedno sa narodom tokom cele predratne decenije pod tiranijom Miloševićevog režima – transformišući se u simbol žrtve i ratovanja sa Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Dalje, premijer Hoti naglasio je da bi godišnjice poput ove trebale da povećaju našu odgovornost u zadacima koje imamo u procesu i onima koji nas očekuju u budućnosti kako bismo obeležili ovakve događaje nabrajajući uspehe i dostignuća kao država i društvo. „Ovo će biti najveća zahvalnost, poštovanje i čast koju odajemo onima koji su dali svoje najdragocenije – život za nas i našu budućnost“, rekao je premijer Hoti.

Ceo govor premijera Hotija na Memorijalnoj akademiji

„Ljudi koji su zaista stvorili istoriju su PALI BORCI“.

Svako od nas, generacija za generacijom, bio je zaokupljen pričama o prošlosti svoje porodice, plemena, predaka i našeg naroda u celini. Bolne priče svedoče o našoj tragičnoj sudbini. To je bila posledica koju smo znali i zato smo insistirali da znamo i uzrok ovih nesreća. Uzrok koji je nije mogao biti drugi veća samo politički. Ovo je probudilo našu strast prema nacionalnoj istoriji, koja je naravno bila isprepletena sa regionalnom i svetskom istorijom. Napokon smo shvatili, saznali smo za predatorske interese zlonamernih saveza naših suseda i za svetske geopolitičke konstelacije koje nisu bile u našem najboljem interesu, a koje su gušile naše pobune i sve nas.

Iz ovoga, ne verujem da postoji još jedan narod koji razume bolje od nas, dragocenu cenu slobode i I žrtvovanja.

Inspirator pokreta za građanska prava i slobodu širom sveta, Mahatma Gandhi kaže:„Mala grupa odlučnih duša obuzetih neugasivom verom u svoju misiju može promeniti tok istorije. A porodica Jashari sa OVK-om vodila je svoj slavni rat kao mala grupa koja je kasnije narasla i postala velika sila – što je promenilo tok istorije našeg naroda i dovelo do stvaranja osnovnog elementa za savezništvo sa svetom vrednosti civilizacije i demokratije.

Naše putovanje u borbi za slobodu naroda dobro ilustruje izreka Nelsona Mandele: „Samo se teškoćama, žrtvovanjima i borbenim delovanjima može steći sloboda. Rat je moj život. Nastaviću da se borim za slobodu do kraja mojih dana.”

Adem Jashari i njegova porodica živeli su i delovali u teškim mukama sa celim narodom tokom cele predratne decenije pod tiranijom Miloševićevog režima – transformišući se u simbol žrtvovanja i borbenih delovanja sa Oslobodilačkom vojskom Kosova.

Cenjena porodico Jashari,
Poštovane porodice heroja, palih boraca i palih građana otadžbine,
Poštovani ratni veterani OVK-a

Kao premijer zemlje, svestan sam da je Kosovo krenulo ka svojim razvojnim ciljevima suočavajući se sa raznim izazovima a vaša očekivanja su bila mnogo veća.

Ostaje nam da ovakve godišnjice povećaju još više odgovornost za zadatke koje imamo u procesu i one koji nas očekuju u budućnosti kako bismo obeležili ovakve događaje nabrajanjem uspeha i dostignuća kao država i kao društvo. Ovo će biti najveća zahvalnost, poštovanje i čast koju odajemo onima koji su svoje najdragocenije živote dali za nas i našu budućnost.

To možemo postići, samo ujedinjeni u velikim projektima za zemlju, uprkos političkim razlikama u našim idejama i konceptima. Tako ćemo moći da stvorimo sinergiju zajedno sa svetim vrednostima rata OVK-a i svih generacija naših predaka za zagarantovani uspeh. Tako ćemo imati svoju mirnu savest zajedno sa dušama u večnom miru naših besmrtnika Baca Shabana, Adema, Hamze, drugih Jasharaja, herojskog Prekaza i celog Kosova.
Neka su uvek uzvišeni.

A nas, neka nas sreća prati u našoj budućnosti da se dostojno sećamo i našu slavnu istoriju.
Hvala!

Last modified: 6 Mars, 2021

Comments are closed.

×