Zyra e Kryeministrit

Održan sastanak Zajedničkog nadzornog odbora za IPA

26 Nëntor, 2020

​Priština, 26. novembar 2020

Zamenik premijera Republike Kosovo, Driton Selmanaj, učestvovao je danas na redovnom sastanku Zajedničkog nadzornog odbora za IPA, koji se održava na godišnjem nivou. Sastanku je prisustvovala Generalna direktorka za zapadni Balkan gđa. Genoveva Ruiz Calavera, specijalni predstavnik EU-a na Kosovu, g. Tomasz Szunyog, kao i drugi predstavnici Evropske komisije u Briselu i Kancelarije EU-a na Kosovu, kao i iz ministarstava i drugih institucija korisnika IPA na Kosovu. Sastanku su takođe prisustvovali i predstavnici država članica kao posmatrači. Sastanak je bio fokusiran na diskusiju o sprovođenju IPA II projekata, probleme na koje se nailazi tokom sprovođenja kao i na pripreme za IPA III.

Zamenik premijera Selmanaj naglasio je podršku koju pruža EU za pomoć Kosovu u borbi protiv posledica pandemije Covid-19. Potpredsednik vlade obavestio je EU o reorganizaciji struktura za evropske integracije u okviru Kancelarije premijera, od koje se očekuje da ojača i integriše evropsku agendu, čineći je sastavnim delom vladine agende, istovremeno služeći kao model ostalim vladinim institucijama, dok ima kašnjenja u sprovođenju zakonodavstva o reformi javne uprave. On je takođe obavestio da vlada Kosova radi na integrisanom planiranju koje bi prioritete koje je postavilo Kosovo u funkciji evropskih integracija i razvoja zemlje finansirali EU i drugi donatori.

U nastavku sastanka, predstavnici kosovskih institucija predstavili su napredak postignut u svojim oblastima odgovornosti, zahtevajući da se konkretne aktivnosti sprovedu u rokovima koje je odredio EU. Posebno je potreban napredak na reformama u vezi sa javnom upravom, upravljanjem javnim finansijama, sprovođenjem funkcionalne revizije vladavine zakona i određivanju lokacija za ostvarivanje infrastrukturnih projekata.

Last modified: 26 Nëntor, 2020

Comments are closed.

×