Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi: Povećanje sprovođenja reformi je divna vest i dostignuće za građane Kosova

June 13, 2024

Priština, 13 juni 2024

Zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosova, Besnik Bislimi, izvestio je danas Odbor za evropske integracije o procesu evropske integracije.

U svom uvodnom govoru, izvestio je o nivou sprovođenja Agende za evropske reforme ERA II i o sprovođenju Nacionalnog programa za evropske integracije prošle godine.

Akcioni plan ERA II obuhvata 15 prioriteta i 341 konkretnu reformu ili pokazatelje. Prema nalazima završnog izveštaja o postignućima u primeni ERA II, do kraja prošle godine primenjeno je 245 od ukupno 341 pokazatelja, odnosno 72%.” izjavio je zamenik premijera o nivou primene ERA II.

Ovo predstavlja značajan porast u primeni ERA I, koji je bio na nivou od 45%.

Sada kada su oba dokumenta o Agendi za evropske reforme završila primenu, dakle ERA I i II, možemo uporediti trend sprovođenja reformi. Za vašu informaciju, ERA I je implementirana u periodu novembar 2016 – decembar 2019. Njena primena je bila 45%, dok je nivo ostvarenja ERA II ostao na 72%. Nivo ostvarenja pokazuje značajan porast u ostvarivanju evropskih integracija, kao i ubrzanje u sprovođenju reformi. Kosovska Republika sve više svakodnevno pokazuje da je spremna da napreduje ka evropskoj integraciji, postepeno postižući potpuno približavanje standardima EU. Povećanje sprovođenja reformi je divna vest i dostignuće za građane Kosova” dodao je zamenik premijera Bislimi.

Nakon toga, u vezi sa Nacionalnim programom za evropske integracije, zamenik premijera je istakao da je Vlada do kraja prošle godine usvojila 13 zakona i prosledila ih Skupštini na usvajanje, dok je naveo i neke od važnih primenjenih mera.

Kompletan govor zamenika premijera Bislimi:

Poštovana predsedavajuća Odbora za evropske integracije, gđo Krasnići,

Poštovani članovi Komisije i vi učesnici,

U nastavki mi sada dozvolite da predstavim postignuća u primeni Evropske reforme (ERA II) do kraja 2023 godine. U početku, Akcioni plan  ERA II obuhvata 15 prioriteta i 341 konkretnu reformu ili pokazatelje. Prema nalazima završnog izveštaja o postignućima u primeni ERA II, do kraja prošle godine primenjeno je 245 od ukupno 341 pokazatelja, odnosno 72%. Nekoliko veoma značajnih zakona je usvojeno tokom ovog perioda i sada se primenjuju, među kojima su:

Zakonik o krivičnom postupku;

Zakon o finansiranju političkih subjekata;

Zakon o prijavljivanju, poreklu i kontroli imovine javnih službenika;

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije;

Zakon o javnim službenicima i o platama u javnom sektoru;

Zakon o prvom i drugom ciklusu racionalizacije agencija;

Nacrt zakona o sprečavanju i zaštiti od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja;

Zakon o izborima;

Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda, o opštem inspekcijskom nadzoru i o Privrednom sudu;

Zakon o promovisanju obnovljivih izvora energije; o zaštiti vazduha od zagađenja; i onaj o otpadu;

Zakon o zaštiti konkurencije;

Zakon o Agenciji za akreditaciju;

Zakon o obrazovanju u ranom detinjstvu; i

Zakon o prevenciji i kontroli zaraznih bolesti.

U isto vreme, za to vreme je sproveden veliki broj reformi, među kojima izdvajam:

Odobrenje strategija za:

Vladavinu prava

Sprečavanje terorizma i nasilnog ekstremizma;

Migraciju

Reforma u javnoj upravi

Borba protiv nasilja u porodici

Zaštitu i promovisanje ljudskih prava i zajednica

Za Energiju, Vode, i za Nacionalni Park: Prokletije kao i

Reformu u upravljanju javnim finansijama

Veliki broj konkretnih reformi je sproveden i kontinuirano se primenjuju.
Za upućivanje:

U oblasti javne uprave, kreiran je portal e-usluga E-Kosova, koji se svakodnevno proširuje u pogledu usluga koje se pružaju; mehanizmi za sprovođenje zakonskih okvira za javnu upravu su funkcionalizovani; kao i smanjena je administrativna opterećenost kroz pojednostavljanje, spajanje ili ukidanje oko 8% dozvola i licenci za ekonomske operatere;

U energetskom i ekološkom smislu realizovana su dva projekta energije vetra, kapaciteta 69 MW; 1.600 kuća i 25 stambenih kompleksa koristili su i postali efikasniji kroz projekat Reliable Energi Landscape (RELP); postignuta je puna implementacija zakonodavstva o posebnim zaštićenim područjima; kreiran je onlajn sistem za informacije o životnoj sredini; smanjen je broj divljih deponija u opštinama; a mnogi inspektori su obučeni za upravljanje otpadom i oni za vode.

U segmentu tržišta i poslovnog ambijenta, operacionalizovan je Privredni sud; formirana je jedinica za informisanje preduzeća o standardima; 10 savetodavnih sesija za preduzeća za sertifikaciju i primenu standarda, a i subvencionisanje najmanje 20 preduzeća; povećana je pokrivenost novim kreditima preko Kosovskog fonda za garanciju kredita.

U oblasti pravosuđa i bezbednosti, saradnja sa EUROPOL-om je institucionalizovana; tužioci, sudije i policijski istražitelji su prošli obuku o privrednim i finansijskim zločinima; unapređena je komunikaciona infrastruktura policije; operacionalizovan je Privremeni prihvatni centar za migrante; nadgledana su imenovanja na višim nivoima i mnoge druge.

U zapošljavanju i obrazovanju, oko 4000 ljudi godišnje je zaposleno aktivnim merama tržišta rada; podržana je formalizacija radnih mesta i zapošljavanja žena i osoba sa invaliditetom; razvijena je i sprovodi se šema garantovanja zapošljavanja za mlade; došlo je do poboljšanja bezbednosti i zdravlja na radu kroz povećanje ukupnog broja inspekcija sa 5.000 na 6.000 i povećanja zajedničkih inspekcija između policije i institucija PAK-a; razvijen je osnovni nastavni plan i program stručnog obrazovanja i obuke za srednje škole.

Agenda za Evropske reforme ERA II je sada završena i ovo predstavlja konačni izveštaj o njenom sprovođenju. Pokazatelji čije ostvarenje nije još završeno, preneti su u Nacionalni program za evropske integracije i nastaviće da se prate.

Sada kada su oba dokumenta Agende za evropske reforme završila primenu, dakle ERA I i II, možemo uporediti trend sprovođenja reformi. Za vašu informaciju, ERA I je implementirana u periodu novembar 2016 – decembar 2019. Njena primena je bila 45%, dok je nivo ostvarenja ERA II ostao na 72%. Nivo ostvarenja pokazuje značajan porast u ostvarivanju evropskih integracija, kao i ubrzanje u sprovođenju reformi. Kosovska Republika sve više svakodnevno pokazuje da je spremna da napreduje ka evropskoj integraciji, postepeno postižući potpuno približavanje standardima EU. Povećanje sprovođenja reformi je divna vest i dostignuće za građane Kosova.

U Nacionalnom programu za evropske integracije, tokom protekle godine, bilo je predviđeno 160 mera. Do kraja te godine Vlada je usvojila 13 zakona i prosledila ih je Skupštini na usvajanje. U međuvremenu, Skupština je do sada odobrila 5 zakona.

Usvojeni su:

  • Zakon o izborima;
  • Zakon o dopuni-izmeni zakona koji sadrže posebne upravne postupke i njihovo usklađivanje sa zakonom o opštem upravnom postupku, druga faza;
  • Zakon o organizovanju zajedničkog tržišta poljoprivrednih proizvoda;
  • Zakon o sprečavanju i zaštiti od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja; i
  • Zakon o klimatskim promenama.

Čekamo odobrenje u Skupštini:

  • Zakon o dopuni i izmeni Zakona o korišćenju i razmeni nepokretnosti opština;
  • Nacrt zakona o registru stvarnih vlasnika;
  • Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije;
  • Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije;
  • Nacrt zakona o verskim slobodama;
  • Nacrt zakona o kontroli i nadzoru državne granice;
  • Nacrt zakona o strateškoj proceni životne sredine; i
  • Nacrt zakonika o carinama i akcizama.
  • Ostale važne mere koje su sprovedene tokom 2023. godine su:
  • Usvajanje Digitalne agende za Kosovo, 2030;
  • Usvajanje programa za sprovođenje Energetske strategije;
  • Usvajanje Programa poljoprivrede i ruralnog razvoja 2022-2027 i Nacionalnog plana za organsku poljoprivredu;
  • Izrada Akcionog plana 2023-2025 za sprovođenje Strategije multimodalnog transporta 2023-2030;
  • Usvajanje Strategije za industrijski razvoj i podršku poslovanju 2030 i Akcionog plana 2023-2025;
  • Usvajanje Strategije za zaštitu i unapređenje prava zajednica i njihovih pripadnika 2020-2027 i Akcionog plana za njeno sprovođenje;
  • Odobrenje Nacionalnog programa nauke 2023-2028;
  • Donošenje mnogih podzakonskih akata u poglavlju o slobodnom kretanju robe; za informaciono društvo i medije; u oblasti saobraćaja; i u poglavlju o pravdi, slobodi i bezbednosti;
  • Priprema tromesečnih finansijskih izveštaja i izveštaja o učinku za sva javna preduzeča;

Zapošljavanje 13 službenika u Agenciji za Konkurenciju;

Obuke su održane za:

  • Korporativno upravljanje javnim preduzećima;
  • Sigurnost proizvoda;
  • Javne nabavke – TEMF kriterijum/ekonomski najpovoljnija ponuda (198 službenika nabavke i drugi od strane ugovornih organa);
  • Pravo intelektualne svojine;
  • Politika konkurencije;
  • Krivične istrage (za 171 policijskih službenika);
  • Integracija stranaca (400 službenika);

Posredovanje u zapošljavanju, kroz aktivne mere tržišta rada, za 2,369 tražilaca posla (1,503 žene i 866 muškaraca), ukupno 18% više nego u 2022 godini, odnosno 20.6% više žena nego u 2022 godini i 13.6% više muškaraca.
• Inspektorat za rad izvršio je ukupno 8,129 inspekcijskih nadzora, što je povećanje od 29%.

  • Dodela stipendija za 467 učenika iz romske, aškalijske i egipatske zajednice, 244 devojke, 223 mladića i za 55 univerzitetskih stipendista iz ovih zajednica.

Hvala vam!

Last modified: June 19, 2024

Comments are closed.

×