Zyra e Kryeministrit

Izjava zamenika premijera Bislimi za medije

27 oktobra, 2022

Priština, 27. oktobar 2022

Danas i sutra je bilo predviđeno da budem deo dva važna događaja u Beogradu. Prvenstveno danas za stolom Foruma za etničke odnose, u diskusiji sa diplomatskim korom u Srbiji i organizacijama civilnog društva, gde je trebalo da se diskutuje o Kosovu i putu ka Evropi za region. Sutra sam na Forumu bezbednosti Beograda bio deo debate gde je trebalo da se diskutuje o dijalogu Kosovo-Srbija. Dakle, četiri važna koncepta: međuetnički odnosi, put ka Evropi, bezbednost i dijalog. Imali smo predviđena nekoliko druga sastanka i intervjua za medije u Beogradu i tamošnje medije Kosova. Za to smo još prošle sedmice predali zahtev ispred organa i on je bio odobren. Danas je sve bilo u redu, dok nam u jednom određenom trenutku rečeno da Srbija ne može da pruži bezbednost ili je bezbednost bila ugrožena, što je za nas signal da Srbija još uvek nije spremna da radi ka normalizaciji. Malo je apsurdno što na konferenciji o bezbednosti Srbija prizna da: 1) ima kriminalne elemente koji žele da ugroze bezbednost; 2) priznati da je slaba pružiti bezbednost za učesnike.

Razlog zašto smo se vratili je negde sasvim drugde, jer smo imali za cilj da Beogradu, diplomatskom koru i tamošnjim građanima ponudimo verziju Kosova o dešavanjima koja su i na Kosovu i ka normalizaciji situacije. Vi znate da su građani u Srbiji izloženi na vrlo strašnu propagandu od Vlade Srbije i izmišljenoj istini o dešavanjima na Kosovu i u dijalogu sa Srbijom. Izgleda da je imalo veliki otpor da se ne omogući i predstavljanje i verzija druge strane.

Koliko ja znam, zaustavljanje se desilo negde oko 85 km pre nego što stignemo u Beograd. To znači da je nelogično da se ugrožavanje bezbednosti odmah konstatuje. Ovo je moglo da se desi i ovde (na granici) kako ne bismo obavili/išli ceo ovaj put, ali je to bio i dokaz kako Srbija vidi želju ili spremnost za normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Policijsko vozilo se pridružilo konvoju, a zatim je zatražilo da se pomeri na odmorište puta, a zatim je obavešteno našoj kancelariji za vezu da se trebamo vratiti zbog ugrožavanja bezbednosti.

Ovde (na Merdaru) imalo je kašnjenja i bilo je izjava da se kao neće dozvoliti jedan deo posete, pošto nije upozoreno od organizatore na vreme, ali mi to nismo uzeli kao provokaciju, više je bilo provokacije prema organizatorima, ali su se pobrinuli da se to odmah otkloni.

Mi ćemo pokušati da se sutra uključimo na forumu bezbednosti (sto za diskusiju) preko Zoom ili Skype. Ujedno se izvinjavam celom diplomatskom koru, organizacijama civilnog društva i organizatorima, što nisam mogao da budem tamo i pokažemo svoje gledište o procesima u kojima se nalazimo.

Nismo imali nikakvu informaciju o pretnjama bezbednosti. Mislim da je bilo sve izmišljeno. Cilj je bio onemogućavanje učešća zamenika premijera Kosova na jednom takvom forumu u Beogradu, pošto je glavni forum koji se tamo održava ove godine, i mislim da je bio veliki otpor da se istina Kosova predstavi u jednom takvom forumu.

Ista policija koja nas je pratila do blizu Beograda, nije imala informacije o ugrožavanju bezbednosti, ali zatim drugo vozilo koje je tražilo da se vratimo ima dodatne informacije.

Međunarodni faktor je obavešten, tako da svi znaju, videćemo kako ćemo dalje.
Imalo je zahteva, zapravo odluka da se vratimo. Da je to bila preporuka, znači da je odluka na našoj strani, mi bismo nastavili put. Nismo se osećali ugroženo, mislim da je to bilo potpuno artificijelno, ali kada organi odluče, problem je zatim da kažemo mi želimo da nastavimo put bez dozvole organa vlasti.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×