Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti poslao je Ustavnom sudu odgovore na zahtev poslanika srpske manjine

15 Prill, 2021

 

Priština, 14. aprila 2021.

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti poslao je danas predsednici Ustavnog suda, Arti Rama-Hajrizi, pismo u odgovoru na zahtev koji je podnelo 11 poslanika Republike Kosovo za ocenu ustavnosti Odluka Skupštine Republike Kosovo za izbor Vlade Kosova br. 08 / V-005 od 22.03.2021.

Vlada Kosova, u svojim komentarima, smatra da bi se trebalo pozvati na ustavne odredbe kojima se definiše postupak izbora vlade i one koje garantuju prava manjina na predstavljanje u njoj, kako bi se procenilo da li je osporena odluka po proceduri predviđenoj ustavom i ako je ista po sadržaju u skladu sa Ustavom.

Vlada takođe ponavlja da su konsultovani predstavnici srpske manjine u Skupštini Kosova i njihov predlog je uzet u obzir u vezi sa imenovanjem ministra koji predstavlja srpsku zajednicu u Vladi Kosova.

U ovom slučaju, Vlada Kosova u svojim argumentima smatra da je zastupljenost zagarantovana Ustavom Kosova za predstavnike srpske manjine poštovana prilikom izbora Vlade i da je, shodno tome, njeno izglasanje u skladu sa Ustavom Republike Kosovo.

U svom pismu, Vlada Kosova traži od Ustavnog suda da donese presudu kojom se zahtev proglašava prihvatljivim, da utvrdi da je odluka Skupštine Republike Kosovo o izboru vlade u skladu sa Ustavom Kosova i odbije zahtev za uspostavljanje privremenih mera.

Na kraju, Vlada Kosova smatra da ovo pitanje nema nikakvu dvosmislenost, stoga zahtev za održavanje saslušanja nije opravdan i treba ga odbiti.

U prilogu možete pronaći ceo dokument.

Last modified: 15 Prill, 2021

Comments are closed.

×